JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

35-årig man döms till livstids fängelse för ett mord begånget i december 2016

[2018-10-18] Västmanlands tingsrätt

Tingsrätten har kommit fram till att den man som den 10 december 2016 sköts till döds genom ett sönderslaget fönster, blev mördad. Den döde mannens fru hade en relation med den 35-årige man som döms för att ha genomfört mordet. Kvinnan döms för medhjälp till mord för att ha lämnat nödvändiga upplysningar till mördaren. I rummet där mordet skedde fanns förutom den döde mannen och hans fru även parets tre döttrar. Skytten döms till livstids fängelse och kvinnan till 12 års fängelse.

Mannen, kvinnan och barnen som tidigare bott i Västerås var i början av december 2016 på tillfälligt besök och sov under några nätter på vardagsrumsgolvet hos en släktning. Kvinnan och den 35-årige man som utförde mordet hade tidigare under året inlett en relation. Veckorna och dagarna innan mordet hade de omfattande telefonkontakter och träffades även på eftermiddagen innan mordet. På natten till den 10 december 2016, cirka en timme innan hennes make skjuts till döds inför ögonen på henne och deras tre barn skickar hon ett sms till 35-åringen med ordet ”hej”. Därefter upphör deras kontakt helt och deras telefoner försvinner för att aldrig användas igen.

Under huvudförhandlingen som pågått i 21 dagar har omfattande bevisning presenterats. Den tekniska bevisningen i målet har bland annat bestått av att det i lägenheten, innanför den sönderslagna rutan, hittades en patronhylsa med DNA-spår från 35-åringen. Vid en husrannsakan hemma i hans garage påträffades en patron som hade spår som kunde kopplas till mordvapnet. I garaget hittades också ett järnrör som är identiskt med det järnrör som användes för att krossa glasrutan i altandörren.

Vid en sammantagen bedömning av den bevisning som presenterats i målet har tingsrätten kommit fram till att det är ställt utom rimligt tvivel att det var 35-åringen som sköt och att den dödes fru hjälpte till genom att lämna honom nödvändiga upplysningar om förhållanden på mordplatsen. De döms därför för mord respektive medhjälp till mord.  

- Eftersom skjutningen var att bedöma som en avrättning av en aningslös och skyddslös person i ett rum där även hans tre små barn befann sig har vi kommit fram till att omständigheterna är så försvårande att någon annan påföljd än livstids fängelse är utesluten, säger rättens ordförande rådmannen David Viktorsson Harrby

Den 35-årige mannen döms även för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. En annan man döms till 9 månaders för grovt vapenbrott. I tingsrätten ingick utöver ordföranden fyra nämndemän. Tingsrätten var enig.






Senast ändrad: 2018-10-17

För mer information kontakta:

David Viktorsson Harrby
Rådman
021-310 469
david.harrby@dom.se

Målnummer:

B 2379-17